Hoe kun je als omstander reageren op seksuele intimidatie?

Als jij ziet dat iemand seksueel geïntimideerd wordt kun jij als omstander van grote betekenis zijn. Kijk om je heen en maak eerst een inschatting van je eigen veiligheid. Zijn er mensen om je heen die jou zouden kunnen helpen? Is er toevallig een beveiliger of handhaver ergens in de buurt? Spreek ze dan aan en vraag of ze je willen helpen om in te grijpen. Of vertel ze dat jij gaat ingrijpen en vraag hen een oogje in het zeil te houden en bijvoorbeeld de politie te bellen als het mis gaat.

Richt je altijd tot degene die het overkomt en probeer deze persoon uit de situatie te halen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of diegene het prettig vind als jij met hem/haar/hen meeloopt naar een veilige plek. Of: ‘Ik hoorde net dat die opmerking tegen jou gemaakt werd, gaat het?’.

Een andere tactiek is het afleiden van de dader of daders. Je zou de hele situatie kunnen onderbreken door bijvoorbeeld de weg naar het station te vragen of waar de dichtstbijzijnde supermarkt is. Doe dit alleen als jij je hierbij veilig voelt én omstanders hebt ingeschakeld.

Is de situatie niet veilig genoeg voor jou om in te grijpen en zie je dat het slachtoffer in gevaar is, bel dan gelijk 112 Voel jij je niet veilig genoeg om in te grijpen, maar dreigt er geen acuut gevaar, bel dan met de politie via 0900-8844 en blijf in de buurt.

 • Zorg altijd eerst voor jouw eigen veiligheid.
 • Neem de situatie altijd serieus. Oordeel niet.
  Grensoverschrijding wordt vaak goedgepraat en weggewuifd, maar het allerbelangrijkste is: Voelt het niet goed, dan is het meestal niet goed. Het is ook heel belangrijk dat iemand zich gehoord voelt.
 • Blijf kalm en bied een luisterend oor
  Begin niet over je eigen ervaringen, maar luister rustig naar het verhaal van de ander. Zeg dat wat er is gebeurd, niet iemands eigen schuld is.
 • Zoek samen naar een oplossing
  Heeft diegene behoefte aan een gesprek met een professional of met een vertrouwenspersoon? Wil diegene een klacht indienen? 
 • Blijf iemand steunen
  Het is belangrijk dat je er voor de ander blijft zijn.